Knjaz Miloš kroz istoriju

Knjaz Miloš

Početak korišćenja vode sa izvora vezuje se za 1811. godinu, kada je Dositej Obradović posetio izvor i koristio vodu u lekovite svrhe. Od te godine počinje i tradicija točenja kisele vode u krčage, burad i „butele“, kao i njena isporuka volovskim i konjskim zapregama. Dvadeset i pet godina kasnije, načelnik Saniteta u Srbiji, dr Emerih Lindemajer, izvršio je prvu analizu kvaliteta vode i pozitivni...m rezultatima doveo prve posetioce na izvor.

Od 1839. do 1846. godine uređen je i unapređen stari izvor i podignuti su prvi, drveni objekti za smeštaj posetilaca. Novi izvori mineralne vode, od kojih je jedan uređen kao bazen za kupanje, pronađeni su 1852. godine. Na razvoj banje dodatno je uticalo i uređenje parka 1856. godine.

Prva kaptaža sa izvora mineralne vode počela je 1866. godine, a tom prilikom stariji izvor je dobio ime „Knjaz Miloš“, a novi „Knjaz Mihailo“. Već tada počela je da se razvija ideja o „industrijskoj“ eksploataciji izvorišta bukovičke kisele vode. U periodu od 1868. do 1872. izgrađeno je Staro zdanje, čime je banja u Bukoviku svrstana u rang najpopularnijih evropskih banja.

Procvat Aranđelovca počeo je 1872. kada je vlast u Srbiji preuzeo knez Milan. U gradu je podignuto „moderno parno kupatilo“, pošta, apoteka, banka, a dobijen je i telegraf. Bilo je vreme za ponovnu analizu kvaliteta mineralne vode. Dve godine kasnije (1874.) profesor S. M. Lozanić izvršio je nova, savremenija istraživanja. Rezultati, kao i kvalitet vode bili su sve bolji.

Izgradnjom pruge Aranđelovac–Mladenovac 1904. godine distribucija vode bila je znatno olakšana. Time je takođe omogućeno uspostavljanje putničkog saobraćaja, tako da su gosti lakše i brže dolazili u banju. Paviljon knjaza Miloša, jedna od prvih zgrada u Srbiji napravljenih od armiranog betona, bila je prva fabrika za flaširanje mineralne vode u Bukoviku, a podignuta je 1907. godine na mestu najstarijeg izvora. Iste godine počela je distribucija mineralne vode „Knjaz Miloš“ i u inostranstvo, dok su prve prestižne nagrade sa izložbi u Briselu i Londonu bile pravi podsticaj za dalji rad i napredak. Dvadesetih godina XX veka banja je bila puna posetilaca.

Između dva svetska rata banja i fabrika mineralne vode dodeljene su na upravu „Štedionici dunavske banovine“. Zahvaljujući ulaganjima „Štedionice“ izvršeno je renoviranje Starog i Novog zdanja, urađena su ozbiljnija ispitivanja mineralne vode, izgrađen je hotel „Šumadija“, kao i zatvoreno kupatilo sa otvorenim bazenom, jedino takve vrste u Srbiji.

Izvor termalne vode otvoren je 1935. godine. U to vreme dnevno je točeno oko 3.000 boca mineralne vode. Po 36 boca pakovano je u teške drvene sanduke. Rekaptaža izvora „Knjaz Miloš“ izvršena je 1947. Pedesetih godina prošlog veka banja je konstanto beležila rast broja posetilaca.

Knjaz MilošZbog velike potražnje, na ovom izvoru ugrađena je instalacija za dodavanje prirodnog gasa ugljen-dioksida u vodu, gasa koji se oslobađao iz toplog izvora za koji je tada podignuta kompresorska stanica. Tako je 1956. godine prvi put u Srbiji proizvedeno više od milion litara mineralne vode. Bukovička kisela voda jedina je voda u Srbiji koja se prodavala u bocama od 0,5 i 0,3 litara. Godina 1964. je važna godina u istoriji „Knjaza“ – postavljeni su američki uređaji za industrijsku eksploataciju. To je bio trenutak prestanka ručnog flaširanja vode.

Godine 1965. „Knjaz Miloš“ je prva fabrika u staroj Jugoslaviji koja proizvodi „pepsi-kolu“ po licenci otkupljenoj od generalne direkcije iz Njujorka. Tri godine kasnije,dolazi do potpunog prelaska na industrijsku proizvodnju. Izgrađena je nova fabrika, locirana izvan gradske zone, sa modernim automatskim mašinama i uređajima za punjenje. Već sledeće godine „Knjaz“ se širi - otvaraju se distributivni centri u Sarajevu, Zagrebu i Skoplju.

Dnevna proizvodnja mineralne vode 1972. godine bila je 600 000 litara, a izvozila se u Ameriku, Australiju, Kuvajt, Gvineju… Godine 1973. „Knjaz Miloš“ - tadašnja „Bukovička banja“ - ima najveću godišnju proizvodnju mineralne vode u staroj Jugoslaviji. Naredne godine proizvedeno je sto pedeset četiri miliona jedinica raznih gotovih proizvoda.

Od 1988. do 1990. godine izgrađena je nova proizvodna hala. U Lastvi Grbaljskoj kraj Budve 1995. godine otvoren je distributivni centar, a iste godine opremljen je i distributivni centar u Novom Sadu. Nižu se uspesi i „Knjaz Miloš“ osvaja brojne domaće i strane nagrade za kvalitet proizvoda. „Knjaz Miloš“ a.d. prolazi kroz svojinsku promenu i 2004. godine, postaje vlasništvo kompanije „FPP Balkan Limited“, kojoj se od januara 2005. godine kao partner pridružuje i fond „Salford Capital Partners“.

U 2010. godini „Knjaz Miloš“ postaje zatvoreno akcionarsko društvo, a godinu dana kasnije, uz slogan „Dvesta godina u našim genima“, slavi dva veka postojanja i tradicije.

Obaveštenja o akcijama

Prijavite se za newsletter i primajte obaveštenja email-om i SMS-om o redovnim akcijama Cricket Market Cash & Carry-a.